Jak zrobić lasagne?

Masz ochotę na smaczne i pożywne danie, ale jednocześnie nie masz czasu, aby stać przy garnkach przez następnych kilka godzin? Chcesz stworzyć coś szybkiego i wspaniałego, czym ze spokojnym sumieniem uraczysz całą swoją rodzinę bądź mających przyjść do ciebie gości? Zajmij się zatem tworzeniem fantastycznej lasagni. To świetne danie, które można przygotować przy minimalnym wysiłku i w stosunkowo krótkim czasie. W Internecie znajdziesz wiele przepisów na to, jak zrobić lasagne. Zanim jednak zaczniesz kombinować z tymi najtrudniejszymi i specjalistycznymi, naucz się tworzyć podstawową wersję tego dania, która zawsze smakuje najlepiej.

Do przygotowania lasagni potrzebne ci będą płaty makaronu, które kupisz w każdym sklepie spożywczym – całe szczęście nie musisz samodzielnie przygotowywać takiego makaronu, co trwałoby wieki, zwłaszcza jeśli twoje umiejętności kulinarne nie są zbyt imponujące. Możesz podać je w towarzystwie samych warzyw i w ten sposób wyczarować doskonałe danie wegetariańskie, jednak klasyczną lasagne zwykle tworzy się z mięsem mielonym, dlatego jeśli nie przeszedłeś jeszcze na dietę wegańską, koniecznie je zastosuj. Przechodząc do konkretów – na samym początku podsmaż dwie mniejsze cebulki i dwa ząbki czosnku na niewielkiej ilości oleju bądź oliwie z oliwek (uważaj na to, aby jej nie przypalić!). Gdy cebulka apetycznie się zarumieni, dorzuć do naczynia porcję mięsa mielonego i mieszaj całość aż do momentu, gdy zacznie się ono rumienić. Spróbuj, czy mięso jest już gotowe – jeśli tak, możesz dodać do całości puszkę pomidorów bez skórki, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego oraz ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, bazylię, oregano). Dodatek niewielkiej ilości cukru złagodzi kwaśny i mocny smak pomidorów, dlatego tym razem pozwól sobie na niego, nawet jeśli starasz się unikać słodkich dań.

Podczas gdy twoja potrawka będzie się ze sobą zaprzyjaźniać, sam możesz zająć się przygotowaniem beszamelu, bez którego żadna lasagna nie mogłaby powstać. W niewielkim rondelku umieść łyżkę masła i po jego roztopieniu dodaj kopiastą łyżkę mąki, dokładnie wszystko mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia się żadnego składnika. Następnie powoli dolewaj do rondelka mleko, cały czas mieszając papkę drewnianą łyżką. Gdy beszamel będzie już gotowy, możesz zająć się komponowaniem całego swojego dania. W wybranym przez siebie naczyniu umieść płaty makaronu i przekładaj je swoją pomidorową potrawką oraz sosem beszamelowym. Postępuj tak aż do momentu, gdy zabraknie ci już wszystkich składników i wykorzystasz wszystkie płaty makaronu. Następnie całe danie polej jeszcze obficie pozostałym sosem beszamelowym i posyp je obficie startym żółtym serem. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, możesz jeszcze doprawić całość niewielką ilością bazylii, posypując nią wierzchnią część potrawki. Umieść swoje naczynie z daniem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C i piecz je przez pół godziny. Twoja potrawka jest już gotowa! Teraz nie pozostaje ci nic innego, jak tylko jej spróbować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here