Jak zrobić pyszną kawę mrożoną?

Praktycznie bezustannie narzekamy na pogodę. Gdy nastaje zima i na dworze robi się coraz chłodniej i nieprzyjemniej, marudzimy, że musimy zakładać na siebie grube warstwy ubrań. Mimo wszystko taka aura jest korzystniejsza dla naszego ciała, bo jeśli tylko dobrze przygotujemy się do wyjścia na zewnątrz, czyli np. zaopatrzymy się w ubrania termoaktywne, będziemy mogli spokojnie przetrwać nawet największy mróz i silne opady śniegu. Znacznie gorzej radzimy sobie podczas tych typowych letnich dni. Mocne i intensywne promienie słoneczne rozgrzewają nasze ciała i sprawiają, że czujemy się słabi i zmęczeni. Nie mamy ochoty na wychodzenie na podwórko i gdy otrzymujemy zaproszenie na grilla organizowanego przez naszych znajomych, szukamy jakiejkolwiek wymówki, która pozwoliłaby nam pozostać w chłodnym i bezpiecznym domu. Podczas tych najbardziej upalnych dni ratunkiem mogą okazać się dla nas mrożone napoje – chociażby taka kawa. Raczej niechętnie napijemy się czarnego ciepłego naparu w gorący poranek, ale tym o obniżonej temperaturze chętnie zaspokoimy swoje pragnienie. A jak zrobić mrożoną kawę? Wykonamy ją bez trudu i to w ciągu dosłownie paru minut.

Aby móc w każdej chwili przygotować sobie taki mrożony napój, wcześniej zaopatrzmy się w woreczki lub specjalne pojemniki przeznaczone do przygotowywania lodu. Zawsze miejmy je w swojej zamrażarce. Dwa razy w tygodniu przygotujmy sobie przynajmniej kilka tacek mrożonych kosteczek, aby dodawać je nie tylko do kawy, ale też do zwykłej wody czy nawet herbaty. Możemy nieco zabawić się ich wyglądem, jeśli chcemy, by nasze napoje nie tylko były smaczne, ale też atrakcyjne. W sklepach z różnorodnymi gadżetami znajdziemy już specjalne pojemniki przeznaczone do tworzenia kostek o najróżniejszych kształtach i wzorkach. Dzięki nim wyczarujemy lodowe gwiazdeczki czy serduszka, które fantastycznie zaprezentują się na tle idealnie czarnego ciemnego wywaru.

A jak zrobić mrożoną kawę? W pierwszej kolejności zaparzmy sobie zwykłą kawę rozpuszczalną. Do małej filiżanki wsypmy jedną kopiastą łyżeczkę proszku (lub dwie, jeśli lubimy mocne napary) i zalejmy ją minimalną ilością wrzątku, taką, w której cała kawa zdoła się w pełni rozpuścić. Następnie odstawmy napój do bezpiecznego miejsca i poczekajmy, aż odrobinę wystygnie. Przelejmy zawartość filiżanki do wysokiej szklanki i dodajmy do niej zimnego mleka, w całości wypełniając nim pozostałą zawartość szklanki lub mieszając je z chłodną wodą, jeśli wolimy mniej mleczne napoje. Swój napój musimy już tylko uzupełnić kostkami lodu i umieścić w nim wysoką słomkę. Jeżeli nie liczymy na co dzień kalorii i nie staramy się zdrowo odżywiać, możemy przyozdobić napar niewielką ilością bitej śmietany lub śmietankowymi lodami. Taka kawa będzie dla nas prawdziwym zbawieniem podczas tych najcieplejszych dni. Jeżeli jednak nie mamy czasu lub możliwości, aby ją sobie przygotować, zawsze możemy udać się bezpośrednio do jednej z popularnych kawiarni, aby zamówić sobie coś podobnego i od razu móc to wypić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here