Jedz w naturalny dla człowieka sposób z dietą paleo

0
30

Dieta paleo (inaczej paleolityczna lub człowieka epoki kamiennej) to sposób odżywiania, który bazuje na naturalnych produktach spożywczych i żywności nieprzetworzonej. Jakie są jej główne zasady?

Główne zasady diety paleolitycznej

Za twórcę diety paleolitycznej uznaje się Lorena Cordiana. Jej głównym celem jest naśladowanie sposobu żywienia człowieka epoki kamiennej, który nie spożywał białka i jego przetworów (związane jest to z faktem, iż nie udomowił bydła), zbóż (wynika to z tego, że nie uprawiał ziemi), cukrów (nie posiadał bowiem wiedzy na temat sposobów jego pozyskiwania), olejów roślinnych oraz tłuszczów trans. Zamiast tego, jego dieta bogata była z białka oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, owoce i warzywa niskoskrobiowe, grzyby, pędy oraz korzenie i bazowała na produktach surowych.

Kto może przejść na dietę paleo, a kto powinien z niej zrezygnować?

Dieta paleolityczna najlepiej sprawdzać będzie się u zdrowych osób z nadwagą. Przed przejściem na nią zalecane jest wykonanie badań sprawdzających wydolność nerek, a w jej trakcie — kontrolowanie pracy tarczycy. Bez obaw na taką dietę przejść mogą pacjenci borykający się z alergią na białka mleka oraz zbóż.

Dieta paleo nie znajdzie natomiast zastosowania u osób cierpiących na dnę moczanową oraz kamicę nerkową, a to ze względu na fakt, iż może ona obciążać trzustkę oraz wątrobę. Z jej stosowania zrezygnować powinni także pacjenci z nadczynnością tarczycy, jako że nie zaspokaja ona minimalnego dla tej choroby 45% spożycia węglowodanów.

Produkty wskazane i zakazane w diecie paleolitycznej

Dieta paleo bazować powinna na produktach, takich jak: mięso drobiowe (kurczak, kaczka, indyk, gęś), baranina, dziczyzna, ryby (łosoś, śledź, tuńczyk, pstrąg, halibut, dorsz, flądra, sola), owoce morza, jajka, orzechy, nasiona, oleje nierafinowane, warzywa (sałata, marchew, seler, pietruszka, szpinak, jarmuż, bakłażan, kalafior, brokuły) oraz owoce (pomarańcze, banany, jabłka, owoce, grejpfruty, brzoskwinie, gruszki, ananasy, jagody).

Stosując dietę paleo, z codziennego jadłospisu wyeliminować należy: sól, oleje rafinowane, orzeszki ziemne, produkty mleczne (ser żółty, mleko, jogurt, kefir), warzywa zawierające dużą ilość skrobi (na przykład ziemniaki), produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze, ryże), nasiona roślin strączkowych oraz wyroby przetworzone.

Zalety diety paleo

Dieta paleo ma cały szereg zalet. Zalicza się do nich między innymi możliwość wyeliminowania z codziennego jadłospisu produktów ciężkostrawnych, wysokoprzetworzonych oraz zawierających cukry i tłuszcze rafinowane oraz sól. To także sprawdzony sposób na uregulowanie gospodarki lipidowej oraz insulinowej i zapobieganie różnego rodzaju chorobom cywilizacyjnym.

Porównywarka cateringów dietetycznych https://dietly.pl pozwala na znalezienie najlepszej dla siebie oferty diety paleo. Wypróbujcie ją już dziś!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here