Ogórkowe kiszonki

Każdy z nas chyba pamięta niezapomniany smak babcinych ogórków ze słoika. Pyszne, chrupiące i do tego kwaśne, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Lecz jak zrobić ogórki kiszone samodzielnie tak, żeby smakowały rewelacyjnie? To nie lada wyzwanie dla wszystkich osób, które jeszcze mają przed sobą pierwsze kiszenie. Ten stary, polski produkt gości chyba na każdym stole, jemy go samodzielnie ale też jako dodatek do wielu potraw np. sałatek czy gulaszu. Jeśli babciny przepis na tą przepyszną rzecz niestety się nie zachował, będziemy musieli radzić sobie sami. Niektórzy jednak wyśmieją ten pomysł, przecież na sklepowych półkach jest tyle rodzajów kiszonych ogórków, dlaczego więc nie wybrać jednego z nich i po prostu cieszyć się ich smakiem?. Niestety, każdy fan domowych kiszonek, które pamięta jeszcze ze swojego dzieciństwa potwierdzi, że to nie ten sam smak. Oczywiście, niektóre firmy przykładają się do ich produkcji, wysoka jakość niezbędnych produktów i dobra receptura mogą sprawić, że dostaniemy coś bardzo podobnego. Co jednak będzie smakowało lepiej od domowych, przyrządzonych samemu przetworów?
Przepisów na ten tradycyjny polski produkt jest wiele, znajdziemy je w kucharskich księgach, przepisach na internecie czy zbierzemy je od sąsiadek, koleżanek z pracy itd. Pamiętajmy jednak, że każdy z nas ma przecież inny smak. Musimy więc nauczyć się swojego, jednego, niezawodnego sposobu na ich zrobienie.
Pamiętajmy o tym, że czynników które wpływają na ich dobry smak i jakość jest naprawdę dużo. Pewnie spora część osób w ogóle nie przejmuje się tym, w czym ogórki kisić, a to przecież też robi swoje! Kiedyś ogórki kiszono w drewnianych beczkach, teraz częściej kisimy je w słoikach, lub beczkach plastikowych. To naprawdę wpływa na to, jak ogórek będzie pachniał i smakował. Ważny jest też czas i miejsce ich przechowywania, to również zależy od tego czy lubimy te małosolne czy te kwaśne.
Nie możemy też zapominać o tym, że jakość produktów ma ogromną wartość! Jeżeli wrzucimy do słoika obojętnie jakie ogórki, to nie wyjdzie nam za pewne nic dobrego. Musimy wcześniej poczytać o tym, które z gatunków będą nadawały się idealnie do kiszenia, wybrać też te dobrej jakości. Nie warto oszczędzać na tym, od czego ostatecznie oczekujemy dobrego smaku! Pamiętajmy również o reszcie potrzebnych składników-czosnku i koprze. Sprawdźmy dobrze jakie powinniśmy zachować proporcje kisząc ogórki i dodając do nich niezbędne składniki, każdy z nas preferuje co innego. Jedni będą woleli lekko wyczuwalny smak kopru, drudzy bardziej intensywny. Jak więc widać to nie tylko kwestia dobrego przepisu ale też naszych osobistych preferencji.
Więc jak zrobić ogórki kiszone tak aby smakowały każdemu? Nie ma jednego, dobrego przepisu. Najlepszym przepisem jest włożenie w tą pracę wysiłku i niezbędnego czasu, wybranie dobrej jakości produktów spożywczych, odpowiedniego naczynia na ich zakiszenie i też miejsca w którym będą przechowywane. Jeżeli coś nie wyjdzie nie poddawajmy się, dla tego smaku warto próbować wielokrotnie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here