Potrawy ze szpinaku

Szpinak jest bardzo zdrowym warzywem. Najczęściej spożywa się go na surowo, ale doskonale sprawdza się jako dodatek do koktajli i dań na gorąco. Zawiera dużo witamin i przeciwutleniaczy. Można go łączyć z wieloma produktami w różnych postaciach. Jak przyrządzić szpinak?

Jeżeli kupujemy świeży szpinak, powinniśmy go wymyć pod letnią wodą, bowiem na liściach mogą się znaleźć ziarenka piasku – a nie jest niczym miłym jeść zieleninę, która chrzęści między zębami. W sklepach szpinak jest pakowany do plastikowych torebek i jest w postaci całych liści. Te liście możemy dodać do zwykłej sałatki składającej się z sałaty lodowej, pomidorów, ogórka i jajek. Smacznym dodatkiem do tej sałatki będzie dip zrobiony z łyżki musztardy, miodu, soku z cytryny. Wszystko w kubeczku należy energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem, gotowy sos wlewamy na wierzch sałatki. Kiedy nie mamy ochoty na jedzenie wielu liści szpinaku, a chcemy dostarczyć organizmowi witamin, możemy dodać świeże zielone liście do shake’a. Najsmaczniejszy zielony koktajl to ten składający się z banana, jabłka i właśnie szpinaku. Wystarczy, że mamy w domu blender, a po kilku minutach powstaje pyszny napój, który bez problemu może zastąpić posiłek. Zielone koktajle są polecane zwłaszcza na śniadanie, ponieważ dają bardzo dużo energii. Oprócz świeżego szpinaku, jest też mrożony dostępny w sklepach. Pysznym pomysłem na obiad będzie kurczak w sosie szpinakowym. Potrzebne produkty do dania to: dwie piersi z kurczaka, mrożone opakowanie szpinaku, trzy serki topione i dwa ząbki czosnku. Najpierw smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy wedle uznania (najlepiej solą i pieprzem), przekładamy usmażone mięso do naczynia. Następnym krokiem jest wrzucenie na patelnie na mały ogień mrożone kostki szpinaku (najczęściej szpinak jest właśnie pod tą postacią w opakowaniach), kiedy całkowicie się rozmrozi i podgrzeje dodajemy dwa ząbki czosnku, następnie trzy serki topione. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, dodajemy usmażone kawałki kurczaka. Do sosu najlepiej jest ugotować makaron penne. Również ten sos możemy dodać, do wcześniej upieczonej tarty. Przepis na tartę jest bardzo prosty. Potrzebujemy: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 50 ml wody i szczypty soli. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto rozprowadzamy na dnie tortownicy i nakłuwamy widelcem, można też dać obciążenie (ziarna fasoli), żeby ciasto nie urosło. Ciasto pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni. Na upieczoną tartę nakładamy sos i możemy wstawić danie jeszcze na 10 minut do piekarnika, żeby tarta była gorąca. Ta forma podania świetnie sprawdzi się na przyjęcia lub spotkania z rodziną. Danie wygląda tak, jakby się pracowało przy nim kilka godzin, a tak naprawdę przygotowanie wraz z pieczeniem trwa około 50 minut. Szpinak powinno się spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu, tak samo jak inne zielone warzywa – są najbardziej wartościowymi produktami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here