Jak przygotować szparagi?

Szparagi dostępne są w sklepach spożywczych przez bardzo krótki okres, zazwyczaj jakieś kilka tygodni, dlatego warto na pewno ten moment wykorzystać i jak najczęściej po nie sięgać, przygotowując z nich różnorodne dania. Nietrudno je zresztą wykonać i każdy powinien spokojnie poradzić sobie z tym zadaniem – nawet kompletnie niedoświadczony amator gotowania. Szparagi są przede wszystkim bardzo smaczna, ale oprócz tego zawierają cenne witaminy i minerały, dbające o ludzkie zdrowie. Warto jeść je jak najczęściej i wykorzystać sezon, w którym można je uprawiać. A jak zrobić szparagi, by zasmakowały one nawet najmłodszym dzieciom?

Bardzo ważny jest wybór właściwych szparagów. Niestety w sklepach spożywczych, zwłaszcza w tych należących do całych gigantycznych sieci, nieraz można dostać nieświeże warzywa, którym brak jest tych wszystkich naturalnych składników odżywczych. Aby rozpoznać dobre jakościowo szparagi, należy spojrzeć na ich główki. Powinny być one ściśle zamknięte i lekko mokre. Sam szparag musi mieć natomiast zbitą i jędrną strukturę, świadczącą o jego świeżości. Po naciśnięciu na jego końcówkę wydobędzie się z niego niewielka ilość soku, co jest efektem zupełnie naturalnym i wskazanym. Aby sprawdzić jakość szparagów, można również wziąć do ręki dwa takie warzywa i spróbować je potrzeć. Powinien pojawić się tutaj charakterystyczny dźwięk skrzypienia – jeśli się nie pojawia, może to świadczyć o tym, że szparagi są po prostu nieświeże.

A jak zrobić szparagi? Przed rozpoczęciem właściwego gotowania należy je oczywiście bardzo dokładnie umyć i oczyścić ich zewnętrzną warstwę ze wszystkich zabrudzeń i pyłków, a następnie osuszyć (np. ręcznikiem papierowym). Białe szparagi należy jeszcze dodatkowo obrać, podczas gdy te zielone mogą być gotowane lub pieczone w skórkach. Do obrania warzyw można wykorzystać wygodną obieraczkę lub po prostu zwykły nóż, dokładnie pozbywając się całej otaczającej je zewnętrznej warstwy. Końcówki szparagów są twarde i niesmaczne, dlatego należy je obciąć tak, aby pozostawić wyłącznie miękką część warzywa. Szparagi najlepiej po prostu ugotować, bo w takiej wersji smakują fantastycznie. Do wysokiego garnka należy wlać sporą ilość wody, delikatnie ją posolić i doprowadzić ją do wrzenia, a następnie wrzucić do niej szparagi w całości. Aby miały one jeszcze lepszy smak, do naczynia warto też dodać jedną lub dwie łyżki zwykłego masła. Szparagi powinny być gotowane pod przykryciem – po upływie dziesięciu lub piętnastu minut można sprawdzić, czy są już gotowe do spożycia i jeśli tak właśnie będzie, umieścić je na talerzu.

Przygotowanie szparagów nie jest trudnym czy czasochłonnym procesem. W ciągu zaledwie kilkunastu minut można więc przygotować z nich wartościowy dodatek do obiadu, który świetnie skomponuje się z różnorodnymi mięsami, rybą, kluseczkami czy ziemniakami. Gotowane szparagi są zdecydowanie najzdrowsze, jednak czasem można je podać w innej wersji, wcześniej je piekąc bądź lekko podsmażając. Takie kombinacje w kuchni są wskazane!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here