Ryż to doskonały produkt spożywczy, który wspaniale może nam zastąpić tradycyjne i dość nudne ziemniaki. Jest smaczny, pożywny i bardzo zdrowy, a także daje nam nieograniczone możliwości kulinarne, gdyż możemy go podawać na wiele ciekawych i zróżnicowanych sposobów. Zanim jednak przejdziemy do nauki przepisów na te niesamowite dania, dowiedzmy się po prostu, jak gotować ryż. Najprawdopodobniej do tej pory sięgaliśmy jedynie po ryż paczkowany, jednak jeśli zakupimy tej w ziarnach, występujący zwykle w kilogramowych opakowaniach, przekonamy się, że czasem warto poświęcić trochę więcej czasu na samo gotowanie, aby być zachwyconym osiągniętymi w ten sposób efektami.
Oczywiście w takich dniach, w których nie mamy czasu nawet na oddzwonienie do swoich znajomych czy udanie się na zakupy spożywcze, możemy korzystać z gotowych rozwiązań, czyli z ryżu umieszczanego w foliowych woreczkach. Występuje on w niewielkich kartonikach składających się przeważnie z czterech lub maksymalnie pięciu woreczków wypełnionych ryżem. Te standardowe zawierają go ok. sto gramów, te większe – mniej więcej 120 gramów. Taki ryż gotujemy w bardzo prosty sposób i na pewno potrafimy już to zrobić, ale nie zaszkodzi przypomnieć. Najpierw do niewielkiego garnka wlewamy taką ilość wody, która będzie w stanie przykryć włożony do niej później woreczek. Lekko ją solimy i ustawiamy na kuchence, doprowadzając wodę do wrzenia. Następnie wkładamy do niej worek (lub kilka worków, jeśli przygotowujemy obiad dla większej grupy osób) z ryżem i gotujemy go przez taką ilość czasu, jaka została podana przez producenta. Przeważnie już po piętnastu minutach możemy go wyciągnąć i dodać do przygotowanego wcześniej dania lub zjeść w takiej postaci.
A jak gotować ryż, który nie został umieszczony w woreczku? Mimo iż może się to wydawać trudne, wcale takie nie jest – wymaga od nas jedynie stałej czujności i ciągłego mieszania. Zakupmy więc ryż w kilogramowym opakowaniu i, jeśli przygotowujemy go tylko dla siebie, odmierzmy od niego mniej więcej 100 gramów produktu. Umieśćmy go w niewielkim rondelku i zalejmy litrem wody, od razu posypując ją solą. Następnie ustawmy naczynie na kuchence i włączmy pod nim średni ogień, tak by nie przypalić swojego ryżu, a jedynie móc go spokojnie i stopniowo zagotowywać. Cały czas musimy go mieszać, dlatego najlepiej przygotujmy sobie tuż obok miseczkę z drewnianą łyżką i sięgajmy po nią średnio co dwie minuty. Pilnujmy, by nasza woda nie gotowała się zbyt mocno – jeśli tak jest, koniecznie zmniejszmy ogień. Gdy zaczniemy widzieć, że nasz ryż jest już prawie gotowy (poznamy to po jego zwiększonym rozmiarze), powinniśmy stanąć przy kuchni i mieszać go od tej pory bez przerwy. Następnie wyciągnijmy go od razu na talerz i podawajmy z mięsem i surówką. Takie danie na pewno nas usatysfakcjonuje!
Oczywiście każdy mistrz kuchni ma swój własny sposób na gotowanie ryżu, dlatego możemy zainspirować się poczynaniami najlepszych i przetestować ich efektywne metody w swojej własnej kuchni.