Czosnek jest powszechnie znany jako o roślina o wielu właściwościach leczniczych. Działa jak naturalny antybiotyk. Albowiem w jednym ząbku czosnku znajdują się związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Jednak najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne, bogate w siarczki i allicynę. Dzięki temu czosnek nie tylko wspomaga trawienie i sprawdza się w zwalczaniu wszelkich infekcji, ale także chroni przed zawałem, a także udarem, niszczy pasożyty jelit oraz obniża ciśnienie krwi, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych.
Co najlepsze, czosnek możemy uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale również w warunkach domowych. Przez wzgląd na jego właściwości zdrowotne, uprawa tego warzywa staje się coraz popularniejsza w ogrodach Polaków.
Czosnek sadzi się do gleby jesienią, w październiku lub na początku listopada albo wiosną, w marcu bądź na początku kwietnia. Jednak czosnki sadzone jesienią tworzą większe główki. Do uprawy jesiennej najlepiej nadają się odmiany: Arkus, Caves, Harnaś, Huzar, Mega oraz Ornak. Czosnki sadzone wiosną nie wytwarzają pędu kwiatostanowego. Wówczas polecane odmiany to: Cyryl, Janus, Jankiel.
Jak sadzić czosnek? To proste. Aby otrzymać materiał do sadzenia, w pierwszej kolejności należy podzielić główki na ząbki. Najlepiej kupić kwalifikowany materiał w centrum ogrodniczym, gdyż czosnki zakupione w sklepie spożywczym nie zawsze nadają się do rozsadzenia. Ząbki pobieramy z główki czosnku bezpośrednio przed sadzeniem, pamiętając, aby każdy ząbek posiadał fragment piętki. Sadzimy jedynie duże ząbki, w rzędach co 6-7 cm. Ząbki wkładamy do gleby na głębokość od pięciu do ośmiu centymetrów, zaostrzonym końcem ku górze.
Czosnek jest gotowy do zbioru, gdy szczypior zaczyna się załamywać, bądź tworzy kwiatostany. Po zbiorze usuwamy korzenie i szczypior, a główki zostawiamy do obeschnięcia.
Czosnek możemy także hodować w warunkach domowych, również podczas zimy. Do tego będzie nam potrzebna jedna główka czosnku, ziemia do sadzenia oraz doniczka o głębokości przynajmniej 20 cm.
Ważne jest, by doniczka miała dziurki. Dzięki temu nadmiar wody podczas podlewania, będzie mógł spokojnie spłynąć. Doniczkę należy napełnić ziemią, pozostawiając 1 cm od górnej obręczy. Czosnek umieszczamy w doniczce, podobnie jak poprzednio na głębokość 5-8 cm, zaostrzonym końcem do góry. W naczyniu można zasadzić więcej ząbków, pamiętając o zachowaniu między nimi przynajmniej sześciocentymetrowych odstępów.
Gdy czosnek został zasadzony, dobrze jest umieścić go w miejscu, gdzie przynajmniej przez 8 godzin będzie miał kontakt z promieniami słonecznymi. Światło słoneczne jest niezbędne do kiełkowania, dlatego w zimie trzeba uzbroić się w cierpliwość, czekając na wyniki. Uprawa w warunkach domowych trwa od 8 do 10 miesięcy.
Podczas hodowania czosnku, należy wystrzegać się przelewania. Nadmiar wody może powodować gnicie zasadzonych ząbków. Toteż ważne jest, by wybrać doniczkę z dziurkami i nie przelewać zasadzonego czosnku.