Sezon letni sprzyja grillowaniu na tarasie lub w ogrodzie i spotkaniom z przyjaciółmi. Jedną z ulubionych potraw, podawanych na tego typu imprezach są żeberka. Dobrze przyrządzone, są pełne aromatu i posiadają delikatną strukturę, która wręcz rozpływa się w ustach. Jak przygotować żeberka?
Zobacz też: http://kobiecosc.pl/przepis-na-pyszne-zeberka/
Odpowiednie mięso
Najważniejsze, to wybranie dobrego mięsa. Zalecane jest wybieranie żeberek o mniejszych rozmiarach, czyli tych pochodzących od młodszych zwierząt. Wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że mięso będzie smaczniejsze.
Kiedy już wybierzemy podstawowy produkt, można przejść do przygotowania marynaty. Do tego celu niezbędna będzie musztarda, miód, olej rzepakowy, czosnek oraz ziół i pieprz. Po wymieszaniu wszystkich składników, możemy natrzeć nimi mięso i zostawić je na około 24 godziny przez grillowaniem. Dzięki temu, żeberka będą soczyste i aromatyczne. Następnie, można mięso zarzucić na grilla – warto pamiętać jednak o tym, aby płomień był dość delikatny, aby nie przypalić mięsa.
Z czym podawać żeberka?
Grillowane żeberka w powyższej marynacie są tak dobre, że nie potrzebują właściwie żadnych dodatków. W przypadku imprezy na tarasie lub ogrodzie, można podać je z pieczywem lub lekką sałatą z pomidorami, oliwkami i czerwoną cebulą.
Jeżeli jednak dla gości nie byłoby to wystarczające, można pokusić się o upieczenie ziemniaczków, np. w postaci frytek. Warto zadbać także o odpowiednią oprawę związaną z alkoholem. Dla panów, najlepszym uzupełnieniem tego typu obiadu będzie piwa, natomiast dla kobiet można pomyśleć o kolorowych i słodkich drinkach.
Żeberka, to świetny pomysł na główne danie na imprezie grillowej, jak i na smaczny obiad w gronie rodziny. Mogą być one podawane w wersji klasycznej, czyli np. w kiszonej kapuście. Bez względu od okoliczności, z pewnością wszyscy goście będą zachwyceni smakiem tego szlachetnego mięsa.
Przeczytaj też: http://www.modelato.pl/paznokcie-na-lato-2020/