Mimo iż problemy z wagą zazwyczaj związane są z tym, że jest ona po prostu zbyt wysoka, wbrew pozorom wiele jest takich osób, które oddałyby dosłownie wszystko za tych kilka dodatkowych kilogramów. Jeżeli sam do nich należysz, wiesz dobrze o tym, że przytyć jest równie ciężko co schudnąć, a czasem nawet i ciężej. Mimo opychania się słodyczami i fast-foodami, twoja waga cały czas stoi w miejscu, a gdy tylko zaczynasz sobie coraz bardziej odpuszczać, błyskawicznie spada. Jak przybrać na masie raz a skutecznie? Tego dowiesz się, jeśli skończysz czytanie tego tekstu.
Po pierwsze – sprawdź dokładnie, czy aby na pewno przekraczasz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Skoro chcesz przytyć, musisz jeść więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje tego twój organizm. Jak to zrobić? Najpierw sprawdź swoje dziennie zapotrzebowanie kaloryczne. Uwzględnij tutaj to, jak aktywny jesteś zwykle w ciągu dnia oraz podaj w kalkulatorze aktualną masę swojego ciała, wzrost, płeć i wiek. Następnie otrzymasz wynik, który będzie przedstawiać taką wartość kaloryczną, jaką powinieneś utrzymywać, gdybyś chciał zachować swoją aktualną wagę ciała. Skoro próbujesz przytyć, musisz jeść powyżej swojego normalnego zapotrzebowania, czyli dodać do niego początkowo jakieś dwieście lub trzysta kalorii. Koniecznie pilnuj tego, czy twoje posiłki rzeczywiście dostarczają ci odpowiedniej ilości kilokalorii. Wyliczaj wszystko to, co jesz w ciągu dnia – nawet niewielkie i niepozorne przekąski, o których często zapominasz.
Jak przybrać na masie? Otóż jeśli twoim problemem jest zbyt słaby apetyt, przez który nie jesteś w stanie dojeść nawet zwykłej porcji obiadu, musisz nauczyć się tak przyrządzać dania, aby miały one niewielką objętość, a jednocześnie kryły w sobie jak największą ilość kalorii. Bazując na produktach niskokalorycznych i zawierających niewielkie ilości tłuszczu lub kompletnie ich nieposiadające, nie jesteś w stanie sumiennie przybierać na wadze. Musisz postawić na produkty bogate w węglowodany i tłuszcze. Spokojnie zajadaj się więc tłustym mięsem i gdy przygotowujesz jajecznicę, dodawaj do niej plasterki boczku, usmażone na zwykłym oleju roślinnym. Jeśli lubisz smalec – koniecznie jedz posmarowane nim kanapki, tworząc je najlepiej z jasnego pieczywa. Oczywiście to ciemne jest znacznie zdrowsze, jednakże produkty utworzone z pełnego ziarna bardzo szybko zaspokajają apetyt i niemalże pęcznieją w żołądku, dlatego gdybyś się na nich opierał, nie byłbyś w stanie zjeść ich zbyt wiele. W przypadku diety na masę należy stosować się do nieco innych zasad żywieniowych niż te tradycyjne. Możesz więc jeść i białe pieczywo, i jasne makarony czy biały zwykły ryż.
Niektórzy ludzie potrafią w ciągu kilku dni przybrać nawet kilka kilogramów, podczas gdy inni osiągają taki sam efekt dopiero po kilku tygodniach trzymania się ścisłej diety. Nie staraj się tego procesu przyspieszać i stopniowo podwyższaj kaloryczność swoich posiłków. Jeżeli będziesz trzymać się swojego planu, twoja waga powoli zacznie wzrastać.