Whisky przez wiele osób jest nazywana królową alkoholi. To szlachetny napój, który można pić na wiele sposobów. Jaki z nich wybrać?
Chociaż prawdopodobnie pochodzi z Irlandii, obecnie w największych ilościach jest produkowana w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Szkocji. Rodzajów whisky jest tak dużo, że nie da się ich zliczyć na palcach jednej ręki. Można ją pić na wiele sposobów, dodając lód, colę czy wodę. Warto spróbować różnych możliwości łączenia tego trunku, by wybrać dla siebie najbardziej odpowiedni.
Jak pić whisky? Popularne sposoby
Dodawanie do tego szlachetnego napoju coli uchodzi za najbardziej znaną metodę picia whisky. Być może jest to powód, dlaczego dziennie sprzedaje się tak wiele butelek i puszek coli. Jedno jest pewne – dzięki osłodzeniu whisky można przełamać jej mocny, charakterystyczny smak. Podobnie, jak wiele osób kupuje cukierki kawowe tylko po to, by poczuć aromat kawy, podobnie tylko dla smaku jest kosztowana rozcieńczona whisky. Ci, którzy lubią eksperymentować, mogą spróbować połączyć królową alkoholi z cytryną lub spritem. Niektórzy dodają do niej nawet sok pomarańczowy.
Dla prawdziwych smakoszy tego alkoholu picie whisky z colą jest niedopuszczalne, ponieważ zabija jej naturalny smak i aromat. Wystarczy wybrać się do prawdziwego baru whisky, by znaleźć tam wiele jej różnych rodzajów. W takim miejscu z pewnością nikt nie pomyślałby nawet, by łączyć szlachetny alkohol z dodatkami.
Nawet ortodoksyjni degustatorzy whisky pozwalają sobie jednak na dodanie do niej lodu. Schłodzony trunek jest łatwiejszy do picia, organizm sprawniej go przyswaja. Minus takiego rozwiązania polega na tym, że lód szybko może zmienić się w wodę, a napój straci smak. Aby uniknąć tej sytuacji, a jednocześnie odpowiednio ochłodzić napój, warto wybrać gumowe lub metalowe formy na lód. Nawet jeśli zamarznięta woda zmieni swoją postać, nie wydostanie się ze szczelnie zamkniętego naczynia, np. kostki. W przypadku braku foremek na lód, warto sięgnąć po większe kawałki lodu – wolniej się topią. Przed wypiciem whisky należy ją oczywiście schłodzić w lodówce, dzięki czemu nie będzie w ogóle potrzeby dodawania do niej lodu.
Niektórzy oprócz coli czy wody łączą z whisky sok jabłkowy lub pomarańczowy. Nie bez powodu są to również najpopularniejsze rodzaje soków dodawane do innych alkoholi – po prostu dobrze się z nim komponują. Sok jabłkowy szczególnie pasuje do kiepskich rodzajów whisky, ponieważ ukrywa nie najwyższą jakość trunku.
Bez względu na to, jaki dodatek będzie dobrany do królowej alkoholi, warto ją pić w specjalnie do tego przystosowanych szklankach. Szklanka do whisky powinna mieścić maksymalnie 280 ml i być wykonana ze szkła lub kryształu. Najlepsze szkło zwęża się ku górze, w wyglądzie przypominając tulipan. To tak zwana szkocka szklanka do whisky. Dzięki budowie naczynia, aromat i smak napoju są lepiej wyczuwalne.
Bez względu na sposób picia whisky, najlepiej smakuje degustowana wieczorem, w domowym zaciszu i towarzystwie relaksującej muzyki.